Menu Djokja Volgende - Kennis Vorige - Vitrine Tentoonstellingen


Tentoonstelling Yogya Zilver KIT Tropenmuseum Tropenmuseum
De eerste en belangrijkste tentoonstelling die geheel aan djokja was gewijd, is gehouden in het Tropenmuseum (KIT) in Amsterdam van 17 maart 2005 t/m 8 januari 2006 onder de titel "Yogya zilver, een nieuwe Javaanse kunst ". Hier werd een totaaloverzicht van djokja gegeven, voornamelijk uit de jaren 1930 – 1950. De objecten werden in bruikleen gegeven door de Engelse familie van mevrouw van Gesseler Verschuir en door diverse Nederlandse particuliere verzamelaars.
Verder werden er objecten getoond o.a. uit de eigen verzameling van het Tropenmuseum en het Nationaal Museum in Djakarta.
Ook was er een informatieve film en een kleine expositie van moderne sieraden van Runi Palar. Deze tentoonstelling werd gemaakt door conservator Pienke Kal, die ook het begeleidend boekje heeft geschreven.
Dezelfde tentoonstelling is ook te zien geweest in het Erasmushuis in Djakarta van 16 februari 2006 t/m 17 maart 2006.
In november 2007 heeft het Tropenmuseum een bijzondere collectie Djokja aangeschaft. In totaal verwierf het museum meer dan 130 voorwerpen, variërend van een theeservies tot poederdoos, van spiegel tot servetring. Daarmee heeft het Tropenmuseum de grootste en meest volledige collectie Djokja zilver van Nederland. De mooiste voorbeelden hiervan zijn tot en met 13 april 2008 tentoongesteld in een mini-expositie in de Lichthal van het Tropenmuseum.
Boven


Indische Zomer Centrale Bibliotheek Den Haag Indische Zomer
Tijdens de manifestatie Indische Zomer in Den Haag is in de Centrale Bibliotheek een tentoonstelling gehouden van djokja uit particuliere collectie onder de titel "Yogya zilver uit Indische boedels" tegelijk met de expositie "Indische Portretten 1860 – 1940" van 10 juni 2005 t/m 26 augustus 2005. Overigens was daarnaast in de bibliotheek Nieuw Waldeck een tentoonstelling "Koloniaal koper" van 1 juni 2005 t/m 31 augustus 2005.
Boven


Pasar Malam Besar Pasar Malam Besar
Een kleine expositie uit particuliere collectie is nog te zien geweest op de
Pasar Malam Besar 2005 van 8 juni 2005 t/m 19 juni 2005 op het Malieveld in Den Haag en in het bekende Hotel Des Indes werden na de heropening in het najaar van 2005 enige tijd elf vitrines met daarin elf serviezen en 300 andere djokja-voorwerpen getoond.
Op de Pasar Malam Besar 2005 heeft Pienke Kal ook een lezing met lichtbeelden gehouden waarin zij onder meer verslag deed van van haar onderzoek naar djokja en haar bezoek aan Kotagede.
Boven


Kraton Yogyakarta Museum Nasional Jakarta Permanente Tentoonstellingen
Nusantara in Delft heeft een kleine collectie djokja-voorwerpen en ander Indisch zilver. Het KIT (Tropenmuseum) heeft tegenwoordig een grote collectie djokja (die echter niet in zijn geheel getoond wordt), naast de historische collectie Indisch zilver.
In Indonesië is een beperkte collectie djokja te zien in het
Museum Nasional in Jakarta en enige voorwerpen in de Kraton van Yogyakarta.
Boven


Legateren
Geen museum kan natuurlijk hele zalen ter beschikking stellen voor de permanente tentoonstelling van djokja, dat maar zo’n klein onderdeel van de geweldige cultuurschat uit Nederlands Indie vormt, maar instellingen als het Tropenmuseum, Nusantara en andere zouden meer mogelijkheden voor selectieve expositie hebben als mensen hun overtollige (bijzondere) djokja zouden schenken, legateren of in bruikleen geven aan een dergelijke organisatie.
Met zo’n geweldige lawine aan materiaal als wij in Nederland hebben moet dit toch na enige tijd te realiseren zijn zonder het aankoopbudget van deze musea hiervoor te hoeven belasten.
Boven


Djokja Vitrine
Voorlopig zullen wij proberen hier in onze
vitrine een overzicht te geven van voorbeelden van toegepaste kunst uitgevoerd in djokjazilver, waarbij de nadruk eerder zal liggen op de diversiteit dan op volledigheid.
Boven


Menu Djokja Volgende - Kennis Vorige - Hedendaags Pagina: 15 februari 2009