Menu Djokja Volgende - Staatsgeschenken Vorige - Modellen Onder - Zilver kopen in Yogyakarta / Kotagede Hedendaags Zilverwerk uit Kotagede


Ansor's Zilver Logo Ook tegenwoordig is er in Kotagede een florerende zilverindustrie.
Voor het oude djokjazilver is geen markt meer, dus dat wordt nog slechts incidenteel (in opdracht) vervaardigd.
Het moet gezegd worden dat men het oude niveau van vakmanschap hierin niet meer evenaart. Daar komt bij dat een nieuwgemaakt artikel meestal nog aanzienlijk duurder is dan hetzelfde oorspronkelijke product op de Nederlandse tweedehands-markt.

Hedendaags Filigrain Vlinder Wat er nu in grote hoeveelheden geproduceerd wordt zijn souvenirs en sieraden. De sieraden omvatten de bekende dingen als kettingen, armbanden, ringen, oorbellen, broches, enz.

Er worden in een paar ateliertjes ook hoogwaardige moderne sieraden gemaakt naar ontwerp van vooraanstaande Indonesische kunstenaars zoals Runi Palar.

Hedendaags Riksja
Hedendaags Schilderij Betjak
Hedendaags Betjak
De souvenirs bestaan voornamelijk uit miniaturen van betjaks, chinese dragers, karbouwen, huisjes en driedimensionale "schilderijtjes" met voorstellingen die in zilverdraad zijn uitgevoerd.
Ook de wajang-lepelsetjes en –vorksetjes worden nog volop gemaakt. De verpakking bestaat vaak uit een kartonnen geschenkdoos met opdruk in batik-motief.

Wat het meest op het oude djokja lijkt zijn de schildpad pillendoosjes, haarklemmen en kammen. De zilveren applicaties zijn zichtbaar van mindere kwaliteit.

Hedendaags Buffetstel Ook bij zilveren bokalen, kandelaars, schelpen met zilverbeslag, enz. worden nog wel de oude motieven gebruikt. Het zilver is echter zelden gebrand (ook niet chemisch), het is vaak dun (blikkerig) en onzorgvuldig afgewerkt. De gebruikte techniek is dikwijls stansen in plaats van hameren.

Hedendaags Pillendoosje De laatste jaren zijn er wel kleine massief-zilveren pillendoosjes, ook wel in gebrande uitvoering, die er iets beter uitzien. Uit dezelfde werkplaats komen ook andere kleine dingen als armbanden, etc.
Uitkijken is hier geboden: de voorwerpen die er het mooiste uitzien zijn niet zelden verzilverd (en dus niet van massief zilver).

Het zilvergehalte is tegenwoordig meestal 925 of 900.

Op de volgende pagina staat een lijst met adressen die zilverwerk verkopen.

Boven Onder - Zilver kopen in Yogyakarta / Kotagede

Menu Djokja Volgende - Staatsgeschenken Vorige - Modellen Pagina: 1 juli 2007