Menu Djokja Terug - Motieven Wapen van Indonesië


Boven Omlaag - Garoeda Het wapen van Indonesië treffen we vaak aan op staatsgeschenken. Afhankelijk van hun rang kregen de ontvangers serviezen, rooksets, schalen, borden of sigarettenkokers.
Er bestaan ook djokja-voorwerpen met andere wapens van de diverse Indonesische legeronderdelen.

Het wapen van Indonesië wordt de Garuda Pancasila genoemd.

De Garoeda is de gouden arend uit de Indonesische mythologie, het rijdier van Visnu.

Wapen van Indonesië Hij heeft 17 veren aan iedere vleugel, 8 aan de staart en 45 aan de nek.
Dit symboliseert 17 augustus 1945, de datum waarop de onafhankelijkheid door Soekarno werd uitgeroepen.

Voor zijn borst het wapen: op dit schild staan de vijf symbolen van de Panca Sila. De kwartieren hebben de kleuren van de Indonesische vlag.
Het schild is in gebruik sinds 1 februari 1950.

Dit zijn de vijf grondbeginselen waarop de Staat is gegrondvest.

Wapen van Indonesië Ster De Ster (Bintang): Geloof in één God. Op basis van dit principe worden de monotheïstische wereldgodsdiensten ook het Hindoeïsme en het Boeddhisme erkend, zij het met enige aanpassingen om aan de eis van "het geloof aan één God" te voldoen.

Wapen van Indonesië Bantengkop De Kop van de Buffel (Banteng): Democratie geleid door wijsheid, overleg en vertegenwoordigers. Dit principe staat voor de vertegenwoordiging van het volk in het hoogste staatsorgaan.

Wapen van Indonesië Waringinboom De Waringin (een reusachtige boom met luchtwortels, die in een aantal gebieden van Indonesië als heilig wordt beschouwd): Eénheidstaat Indonesië. Dit principe verwacht van alle burgers dat ze zich, op grond van huidskleur of ras, niet superieur voelen aan andere etnische groepen. Bovendien zijn regionale en etnische belangen ondergeschikt aan staatsbelangen. Het principe gaat uit van liefde en nationalistische gevoelens voor het land.

Wapen van Indonesië Ketting De Gesloten Ketting: Rechtvaardigheid, Beschaving en Menselijkheid. Met dit principe wordt het streven naar tolerantie, samenhorigheid en de gelijkheid tussen het Indonesische volk en de andere volkeren en staten in de wereld tot uitdrukking gebracht.

Wapen van Indonesië Rijsthalm en Katoentak De Twijgjes Rijst en Katoen: Geloof in de sociale rechtvaardigheid van het gehele volk. Deze symbolen verwijzen naar de voeding en kleding van welvaart. Daarom moeten de natuurlijke rijkdommen van het land tot algemeen nut worden aangewend.

De Garuda heeft in zijn klauwen de spreuk Bhinneka Tunggal Ika (eenheid in verscheidenheid).

Wapen van Indonesië Ontwerp 1 Wapen van Indonesië Ontwerp 2 Wapen van Indonesië Ontwerp 3 Wapen van Indonesië Ontwerp 4
Het wapen van Indonesië werd ontworpen door de bekende Nederlandse heraldicus Dirk Rühl, ook op aanwijzingen van Soekarno zelf, en is in 1950 in gebruik genomen. De wet hierover dateert van 1951. Vaak wordt als officiële ontwerper de naam van de Indonesische historicus Muhammed Yamin genoemd.
Boven

De vlag van Indonesië

Vlag van Indonesië
De nationale vlag van Indonesië (Sang Saka Merah Putih) is een eenvoudige tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit. Zijn kleuren zijn afgeleid van de kleuren van het Majapahitrijk uit de veertiende eeuw, maar daarvóór was de rood-witte vlag al in 1294 voor het eerst genoemd.
Het rood staat voor moed en het wit voor puurheid en eerlijkheid. De vlag werd in 1922 voor het eerst weer gebruikt door studenten (van het in Nederland opgerichte Indonesisch Genootschap) en werd daarna in 1928 door de nationalisten van de Indonesische Nationale Partij overgenomen. Na de Tweede Wereldoorlog verklaarden de Indonesische nationalisten hun onafhankelijkheid en werd de vlag aangenomen als nationale vlag van de nieuwe Republiek.


Boven

Menu Djokja Terug - Motieven Pagina: 1 december 2006